TARIMSAL ÜRÜNLERİN İŞLENMESİ konusuna ait tüm materyalleri görmek isterseniz TIKLAYINIZ.
Q01 Gıda bilimi ve teknolojisi
Genel gıda bilimi ve teknolojisi
Yönlendirme:
Yem işleme |
: |
||
|
Yem teknolojisi |
: |
|
|
Gıda işleme |
: |
|
|
İnsan beslenmesi |
: |
|
|
Tarımsal ürünlerin sınıflandırılması, standartları ve etiketlendirilmesi |
: |
|
|
Tarımsal ürünlerin kalite kontrolüyle ilgili yasal yönler |
: |
|
|
Ambalajlama |
: |
|
|
Gıda dışı veya yem dışı tarımsal ürünlerin birincil işlemesi |
: |
|
|
Tarımsal atıkların işlenmesi |
: |
Q02 Gıda işleme ve koruma
Ana ürünlerin insan gıdasına dönüştürülmesi için uygulanan temel teknolojiler Gıda ürünlerinin işlenmesi
Faydalı gıda mikroorganizmalan; gıda mikrobiyolojisi, gıda işlemede mikroorganizma kullanma yöntemleri: mayalanma süreçleri vb.
Gıda ve içecek üretimi için ekipman ve işleme teknikleri
Gıda maddeleri ve işlenmiş gıdaların korunması için kullanılan materyal ve yöntemler:
Yönlendirme:
Gıda bileşimi ve bileşenleri |
: |
||
|
Gıdanın dağıtımı ve pazarlanması |
: |
|
|
Yem işleme ve koruma |
: |
|
|
Gıdaların bulaşması ve toksikolojisi |
: |
|
|
Gıda kalitesi |
: |
|
|
Gıda sanayisi |
: |
|
|
Gıda standartları |
: |
|
|
Gıda depolama |
: |
|
|
Evde hazırlanan gıdaların korunması |
: |
|
|
İnsan beslenmesi |
: |
|
|
Gıda ürünlerinin hijyenik kontrolünün yasal yönleri |
: |
|
|
Gıda ürünlerinin kalite kontrolünün yasal yönleri |
: |
|
|
Gıda dışı veya yem dışı tarımsal ürünlerin birincil işleme ve koruması |
: |
|
|
Tarımsal ürünlerin korunması |
: |
|
|
Tarımsal ürünlerin depolanması |
: |
|
|
Tarımsal ürünlerin nakliyesi |
: |
Q03 Gıdalarda bulaşma ve toksikoloji
Sağlığa zararlı gıda mikroorganizmaları
Gıda toksikolojisi ve bozulması: kusurlar, hastalık organizmaları, yabancı madde katkısı, bulaşma, bozulma
Gıda maddelerinin halk sağlığı ile ilgili yönleri: et muayenesi, gıda hijyeni, gıda hastalık kontrolü vb.
Yönlendirme:
Faydalı gıda mikroorganizmaları |
: |
||
|
Yem bulaşması ve toksikolojisi |
: |
|
|
Gıda muhafazası |
: |
|
|
Gıda koruma |
: |
|
|
Gıda kalitesi |
: |
|
|
Gıda depolama |
: |
|
|
Gıda ürünlerinin kalite kontrolünün yasal yönleri |
: |
Q04 Gıda bileşimi
Gıda bileşimi ve bileşenleri
Gıdanın kimyasal analizi
Gıda bileşimindeki besin maddeleri: proteinler, amino asit, karbonhidratlar, lipitler, mineraller, enzimler, vitaminler vb.
Gıda kalitesi: besin değeri, kalori değeri; analiz, organoleptik (duyusal) kontrol (tat, koku, görünüş)
Yönlendirme:
Yem bileşimi |
: |
||
|
Gıda katkı maddeleri |
: |
|
|
Gıda sınıflandırması, standartları ve etiketlendirilmesi |
: |
|
|
Gıda ürünlerinin kalite kontrolünün yasal yönleri |
: |
|
|
Besin standartları |
: |
|
|
İşlenmemiş gıda dışı veya yem dışı Tarımsal ürünlerin özellikleri (nihai kullanım gıda ya da yem olmadığında kullanın) |
: |
Q05 Gıda katkı maddeleri
Gıdaların rengini, tadını, dokusunu geliştirmek için eklenen maddeler; çeşniler, emülgatörler (yağ, su vb. farklı fazlann homojen kanşımını sağlayan madde), stabilizörler (fiziksel yapının ve rengin korunması amacıyla kullanılan madde), tatlandırıcılar vb.
Yönlendirme:
Yem katkı maddeleri |
: |
||
|
Gıda bileşimi |
: |
|
|
Gıda maddelerinin halk sağlığıyla ilgili yönleri |
: |
Q55 Yem katkı maddeleri
Yem katkı maddeleri: Hayvanların rasyonunu dengelemek ve hayvan büyümesini sağlamak amacıyla yem maddeleri içerisine eklenen maddeler ya da konsantreleri
Yönlendirme:
Hayvan besleme: su hayvanları ve kara hayvanları |
: |
||
|
Yem bileşimi |
: |
|
|
Yem muayenesi, yemin hijyenik kontrolü |
: |
|
|
Gıda katkı maddeleri |
: |
Q60 Gıda dışı veya yem dışı tarımsal ürünlerin işlenmesi
Gıda dışı veya yem dışı bitkisel ürünlerin (orman ürünleri hariç) birincil işlemesi: lifler, tütün, pamuk vb.
Gıda dışı veya yem dışı hayvansal ürünlerin birincil işlemesi: yün, kürk, post, deri, ipek vb.
İşlenmemiş gıda dışı veya yem dışı tarımsal ürünlerin özellikleri (son ürün gıda ya da yem olmadığında)
Yönlendirme:
Yem işleme |
: |
||
|
Gıda işleme |
: |
|
|
Gıda dışı veya yem dışı Tarımsal ürünlerin işlenmesi |
: |
|
|
Orman ürünlerinin işlenmesi, nakliyesi, depolanması ve korunması |
: |
|
|
Orman ürünlerinin işlenmesi |
: |
|
|
Gıda dışı veya yem dışı Tarımsal ürünlerin korunması |
: |
|
|
Gıda dışı veya yem dışı Tarımsal ürünlerin depolanması |
: |
|
|
Gıda dışı veya yem dışı Tarımsal ürünlerin nakliyesi |
: |
Q70 Tarımsal atıkların işlenmesi
Tarımsal atiklann ve yan ürünlerin işlenmesi (atık su arıtma ve atiktan enerji üretimi hariç)
Atik yönetimi (atik su yönetimi hariç): atiklann uzaklaştirılması, atik geri kazanımı
Atık muameleleri (atık su antma hariç): tarımla ilgili arıtma yöntemleri, fiziksel ve mekanik muameleler, kimyasal muameleler, biyolojik muameleler vb.
Yönlendirme:
Kirlenme ve kirletici maddeler |
: |
||
|
Atıktan enerji üretimi |
: |
|
|
Atıkların gübreleme ve kullanımı |
: |
|
|
Atik ve pis su uzaklaştirma sistemleri |
: |
|
|
Atik suların sulama amaçlı kullanımı |
: |
|
|
Atık su antma |
: |
Q80 Ambalajlama
Genel olarak tarımsal ürünlerin paketlenme ve ambalajlanması için kullanınız; özel konular için uygun konu kategorileri ekleyiniz.
Tarımsal ürünlerin ambalajlanması: konserveleme, şişeleme, sızdırmaz kapatma, vakumlu paketleme, sarma, kaplama, paketleme, balyalama vb.
Yönlendirme:
Yem muhafazası |
: |
||
|
Yem depolama |
: |
|
|
Gıda muhafazası |
: |
|
|
Gıda depolama |
: |
|
|
Evde hazırlanan gıdaların korunması |
: |